Ορθοπεδικά: Σκοπός και δράση της κρυοθεραπείας

Αναρτήθηκε: Αύγουστος 9th, 2012 | Tags: , , , , | 2 σχόλια »

Η κρυοθεραπεία εφαρμόζεται από πολλούς επαγγελματίες στο χώρο του αθλητισμού. Εδώ και αρκετά καιρό, η κρυοθεραπεία χρησιμοποιείται για αποθεραπεία και για την αντιμετώπιση φλεγμονών. Ειδικά μετά την καθιέρωση της μεθόδου RICE (Rest, Ice, Compression and Elevation) πολλοί αθλητές και προπονητές χρησιμοποιούν την κρυοθεραπεία ως ένα πρώτης τάξης εργαλείο πρώτων βοηθειών.

Σκοπός της κρυοθεραπείας

Αναλγησία : Ο πόνος απαλύνεται μέσω μουδιάσματος της επώδυνης περιοχής.
Μείωση οιδήματος : Τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται για να ελαχιστοποιήσουν την εσωτερική αιμοραγία.Αποτροπή φλεγμονής : Αποτρέπει την δραστηριότητα των ιστών που περιβάλλουν την περιοχή του τραυματισμού, ώστε να αποφευχθεί ένας δευτερογενής τραυματισμός.
Αποθεραπεία : Τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται προσωρινά και επιταχύνεται η διάλυση/απορρόφηση του γαλακτικού οξέος.
Γρήγορη επάνοδος στη δραστηριότητα: Αναισθητοποιεί προσωρινά την τραυματισμένη περιοχή και καθιστά ευκολότερη την εκτέλεση ενός προγράμματος ασκήσεων αποκατάστασης.
 
Η μέθοδος της θεραπείας RICE
 
Η μέθοδος RICE είναι αποτελεσματική στην οξεία φάση του τραυματισμού. Η ονομασία της μεθόδου προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων που σημαίνουν Ανάπαυση/Εφαρμογή πάγου/Συμπίεση/Ανύψωση.

1-  ΑΝΑΠΑΥΣΗ (REST): Σε περίπτωση τραυματισμού, καθίστε στο πάτωμα ή σε ένα κάθισμα για να αποφύγετε την επιδείνωση του τραυματισμού.

2-  ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΑΓΟΥ (ICING): Μειώστε τα συμπτώματα οιδήματος, πόνου και μυϊκών κραμπών εφαρμόζοντας πάγο στην τραυματισμένη περιοχή.

3-  ΣΥΜΠΙΕΣΗ (COMPRESSION): Αποτρέψτε την εξάπλωση του οιδήματος και μειώστε τον πόνο συμπιέζοντας κατάλληλα την περιοχή. Ρωτήστε τον τραυματία για το σωστό επίπεδο συμπίεσης.

4-  ΑΝΥΨΩΣΗ (ELEVATION): Ανασηκώστε την τραυματισμένη περιοχή πάνω από το επίπεδο της καρδιάς ώστε να αποτρέψετε περαιτέρω εσωτερική αιμοραγία. Η εφαρμογή πάγου αποτελεί σημαντικό κομμάτι της μεθόδου RICE.

Σε περιπτώσεις τραυματισμού εμφανίζονται συμπτώματα φλεγμονής που εκδηλώνεται με πόνο και οίδημα. Χωρίς θεραπεία, η κατάσταση επιδεινώνεται και η αποκατάσταση καθυστερεί. Η εφαρμογή πάγου ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα του πόνου και του οιδήματος ενώ παράλληλα βοηθά στην γρήγορη αποθεραπεία.
 
Εφαρμογή της κρυοθεραπείας χρησιμοποιώντας την μέθοδο RICE
 
Εφαρμόστε πάγο στην περιοχή για 20 έως 30 λεπτά. Το αίσθημα στην περιοχή εφαρμογής περνά μέσα από τέσσερεις διαφορετικές φάσεις:

1.  Αίσθημα τσιμπήματος.

2.  Πόνος στο δέρμα και αίσθηση καψίματος.

3.  Αίσθηση σύσφιξης της περιοχής.

4.  Μούδιασμα.

Σταματήστε την εφαρμογή πάγου και προχωρήστε σε συμπίεση για 30 λεπτά. Επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

«Χρησιμοποιώ την κρυοθεραπεία IW-1 κάθε δύο ή τρεις προπονήσεις σαν προληπτικό μέσο αλλά και σαν θεραπευτικό όταν πονάω. Χρησιμοποιώ τον πάγο κυρίως στα γόνατα και στους αστραγάλους μου. Το σύστημα είναι απλό και πρακτικό.

Jean-Philippe Sol,
Μέλος της Ενικής ομάδας βόλευ της Γαλλίας»

Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την κρυοθεραπεία  με το ψυκτικό που βλέπουμε να βάζουν οι ποδοσφαιριστές σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, εντούτοις αυτό δεν είναι αληθές.Το ψυκτικό δεν αποτελεί μέθοδο κρυοθεραπείας, καθώς είναι τοπικό αναισθητικό και έχει σκοπό να απενεργοποιεί τους υποδοχείς του πόνου. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα για να μπορέσει ο ποδοσφαιριστής ή γενικότερα ο αθλητής να συνεχίσει τη δραστηριότητά του.Για την αποτελεσματική εφαρμογή κρυοθεραπείας σας παρουσιάζουμε την σειρά προϊόντων επώνυμων κατασκευαστών που θα βρείτε στην κατηγορία Κρυοθεραπεία του τμήματος των ορθοπεδικών στο medi-shop.gr.

 

     Παγοκύστη Zamst

Με την παγοκύστη ( ice bag ) από την Zamst μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο σε οποιαδήποτε άρθρωση έχετε υποστεί τραυματισμό, με ευκολία και ταχύτητα.

 

 

 

 

 

Σετ παγοθεραπείας Zamst IW-1

 Σετ κρυοθεραπείας από την Zamst, με ιμάντα εφαρμογής για τους βραχίονες και τα πόδια και παγοκύστη μεσαίου μεγέθους.2 σχόλια στο άρθρο “Ορθοπεδικά: Σκοπός και δράση της κρυοθεραπείας

  1. 1 Ο Manos είπε στις 07:52 , Αύγουστος 10th, 2012:

    ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΤΟ IW-1?

  2. 2 Ο medi-shop.gr είπε στις 08:39 , Αύγουστος 10th, 2012:

    Θα το βρείτε εδώ http://www.medi-shop.gr/Orthopedics/Cryotherapy/Zamst_IceBag_IW-1 ή σε κάποιο από τα καταστήματα μας http://www.medi-shop.gr/CorporateShops


To σχόλιο σας