Εφαρμογή smartphone για διάγνωση αρρυθμιών ΗΚΓ

Αναρτήθηκε: Ιούλιος 12th, 2012 | Tags: , , , , , , | Ουδέν σχόλιο »

Υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές στο AppStore της Apple & στο Android Market, που υπολογίζουν τον ρυθμό της καρδιάς, όπως

Dr. David D. McManus, καρδιολόγος στο UMass Memorial, μας παρουσιάζει την νέα καρδιολογική εφαρμογή

ακριβώς θα έκανε ένα παλμικό οξύμετρο, από την άκρη του δακτύλου μας.

Η νέα εφαρμογή που παρουσιάζεται από το Worcester Polytechnic Institute (ως πρωτότυπη προς το παρόν) και δοκιμάζεται στο Memorial UMass Memorial Medical Center,  μας προσφέρει τις ίδιες ακριβώς δυνατότητες, και κάτι παραπάνω δηλαδή την διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής,  μια από τις γνωστές αρρυθμίες της καρδιάς, άμεσα σχετιζόμενης με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με τον Dr. David D. McManus, κλινικό καρδιολόγο του UMass

Λειτουργεί  απλά κρατώντας το δάκτυλο πάνω από την κάμερα του Smartphone για ένα ή δύο λεπτά και ο φακός εντοπίζει τις διαφοροποιήσεις στο χρώμα του δέρματος και των αιμοφόρων αγγείων, από όπου και υπολογίζει τον καρδιακό ρυθμό! Κατόπιν, επί της οθόνης του Smartphone εμφανίζεται κόκκινη ένδειξη εάν έχει εντοπιστεί ανωμαλία στον καρδιακό ρυθμό ή πράσινη, εάν ο ρυθμός είναι φυσιολογικός. Συμπληρωματικά, εμφανίζεται ο ρυθμός της καρδιάς σε αριθμητική τιμή καθώς και μια μικρή «διάγνωση» των παραπάνω (πχ φυσιολογικό – normal)

Η σημασία της παραπάνω εφαρμογής τονίζεται και από τον Dr. David D. McManus:  «Η κολπική μαρμαρυγή είναι αρκετά κοινή, αλλά πολλοί ασθενείς δεν έχουν καν συμπτώματα. Η εφαρμογή αυτή είναι αρκετά χρήσιμη αφού η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής είναι δύσκολη και δαπανηρή «.

Η εφαρμογή υπολογίζει τον ρυθμό της καρδιάς από το φλας της κάμερας του κινητού

Η εφαρμογή υπολογίζει τον ρυθμό της καρδιάς από το φλας της κάμερας του κινητού

Ο καθηγητής Ki Chon στο WPI ανέπτυξε τον αλγόριθμο της εφαρμογής, ενώ οι ερευνητές του WPI  έψαξαν για εφαρμογές smartphone για την καταγραφή βασικών βιολογικών παραμέτρων, χωρίς την ανάγκη χρήσης εξωτερικών αισθητήρων.

Μετά από μελέτη 60 ασθενών με κολπική μαρμαρυγή , σύμφωνα με τον Dr. McManus, τα αποτελέσματα των μετρήσεων της εφαρμογής, ταίριαζαν με τα αποτελέσματα του καρδιογραφήματος!

Συμπληρωματικά, η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί γα την παρακολούθηση ασθενών που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα αρρυθμιών ΗΚΓ  αλλά έχουν ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων ή ασθενών που είχαν εγκεφαλικά περιστατικά, χωρίς να υπάρχουν πρώτα συμπτώματα, μέσω συνεχής καταγραφής δεδομένων από το smartphone.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται από την εφαρμογή είναι διαφορετική από την τεχνολογία των καρδιογράφων, οι οποίοι μεταφέρουν τα ηλεκτρικά σήματα από τη συσκευή στο χαρτί του ΗΚΓ, και όπως δηλώνει ο Dr. McManus, δεν υπάρχει περίπτωση η εφαρμογή να τους αντικαταστήσει!

Η εφαρμογή, υπολογίζεται να είναι στην αγορά σε τρεις έως έξι μήνες, αφού αναμένει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).  Θα είναι διαθέσιμη για iPhone και άλλα smartphones, αλλά όχι για iPads, αφού ο φωτισμός της camera είναι κατασκευασμένος διαφορετικά.

Πηγή: Telegram.comΟυδέν σχόλιο

To σχόλιο σας